Doktorhildepodden
Doktorhildepodden - Kvinnlig hälsa
Mitt i livet händer det! Kroppen kommer i obalans, och det känns. Klimakteriet är en fas i livet där två tredjedelar av alla kvinnor lider av övergångsbesvär. Det är hormonerna som ställer till det! Med en balanserad hormonbehandling går det att jämna ut obalansen på ett smidigt sätt.
Doktor Hilde, alias Hilde Löfqvist, är en av Sveriges mest erfarna gynekologer inom klimakterierelaterade besvär & hormonbehandlingar.
I 17 avsnitt har hon tillsammans med Lena Hallergård guidat er genom klimakteriet med podd-avsnitt byggda på innehållet i Hildes bok Hormonkarusellen - Fakta och myter om klimakteriebehandling.
Nu är det dags för Doktor Hilde att vidga vyerna och inrikta sig på hälsofrågor hur vi kan förebygga åldersrelaterade sjukdomar som gäller både mannen och kvinnan i mogen ålder. Till sin hjälp har hon olika experter.
-
2023-12-11 15:07
Avsnitt nr 30 - Vår fantastiska hjärna
Här kommer en sammanfattning av Hildes föredrag om vår fantastiska hjärna den 18/11 2023. För mycket input och ständigt höga stressnivåer kan leda till utmattning. Stress- och klimakteriesymptom är svåra att att skilja från varandra. Sömnproblem är ett av de första varningstecken. Kunskap om hur vi fungerar ska ge kraft att kunna förändra negativa stressmönster innan det är för sent!
-
2023-05-21 07:58
Avsnitt 29 - Hormonkarusellen. Om stress- och könshormonernas roll, del 2
Vilken betydelse har stresshormonerna för kroppen och psyket? Hur hänger det ihop med din personlighet, ditt beteende, sociala nät, kultur, familj och livsstil? Det gäller att vara steget före. Lär dig om stressbiologins grunder och hur vi kan diagnostisera och behandla den negativa påverkan av en obalans av stresshormoner innan den gör dig sjuk.
-
2023-05-11 08:08
Avsnitt 28 - Hormonkarusellen. Om köns- och stresshormonernas roll, del 1
Stress påverkar oss under hela livet. Köns- och stresshormonerna påverkar ofta varandra. Men är det stressen som bidrar till hormonsvikt, eller är det en svikt av könshormoner som leder till en stressreaktion? Med denna podd vill jag leda er vidare att förstå dessa sammanhang.
-
2023-04-13 10:55
Avsnitt 27 - om livet och överlevnad. Om människan som biologisk varelse och en hållbar framtid
Det känns så underbart att leva, men hotet om vår överlevnad lägger sig som en slöja över horisonten. Ändå kan vi göra så mycket för en hållbar framtid! Det finns inte längre obegränsade möjligheter. I detta podd-avsnitt diskuterar Doktor Hilde och Doktor Johan gemensamma strategier till vår överlevnad som biologiska varelser och som förnuftiga mogna individer på vår älskade jord.
-
2023-03-30 17:27
Avsnitt 26 - Om livet och dess utveckling. Vart är vi på väg?
Kan du egentligen föreställa dig hur det kan ha varit i livets allra första början? Det är ofattbart, hur lång tid hela livets utveckling till idag har tagit! I denna podd om livet förklarar Doktor Johan svåra begrepp och fysikaliska fenomen som kvantfysik, AI, fotosyntesen och hur viktig syrgas är. Följ med på en resa tillbaka i begynnelsen och in i framtiden!
-
2023-02-23 16:20
Avsnitt 25 - Premenstruella besvär - Närings-och skolmedicinens syn och behandling
Är du ett monster strax före mensen och förvandlas till en ängel så snart blödningen äntligen kommer? Då lider du troligen av PMS (premenstruellt syndrom) eller, om du har mycket allvarliga besvär, av PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Här kommer ett helt avsnitt med en dialog mellan Doktor Hilde och näringsterapeuten Bertil Wosk om olika sätt att se på detta vanliga hälsoproblem.
-
2023-02-01 09:09
Avsnitt 24 - Näringsmedicinens grunder
Naturen kan visa vägen. Näringsexperten Bertil Wosk kan förklara att det ofta föreligger en näringsbrist vid kroniska sjukdomstillstånd som behöver åtgärdas med tillskott av mineraler, vitaminer och andra näringsämnen.I våra celler i kroppen finns enzymer som påverkar alla biokemiska reaktioner. Utan enzymer finns inget liv. Vitaminer och mineraler hjälper enzymerna att fungera. Vid ökat behov eller brist är en ersättning logisk.
-
2022-12-20 12:23
Avsnitt 23 - Doktorhildes Julpodd 2022
Nu är det Jul igen - välkommen till en annorlunda Julpodd med Doktorhilde och Doktor Johan Löfqvist! Rökelsedoft, glögg och pepparkaka ger oss en angenäm känsla. Speciellt när osäkerhetens om vår existens har spridit sig, behöver vi mysfaktorn för att hålla stressen ifrån oss en stund. Hälsoångesten driver oss till att hitta "quick-fix". Idag köps kosttillskott för miljarder i tron att kunna förebygga sjukdomar. Lider vi verkligen av så många brister? Och vad är väsentligt, hållbart och hälsosamt för att överleva på vår moder jord? Vi på Doktorhildepodden önskar oss alla God Jul och en hållbar framtid
-
2022-11-09 18:11
Avsnitt 22 - Highlights från internationella menopauskongressen i Lissabon oktober 2022
Detta podd-avsnitt handlar om intressanta föredrag om hormoner, klimakteriet och menopaus som presenterades på internationella Menopauskongressen i Lissabon 26-29 oktober 2022. Generellt bekräftade dessa expertmöten det jag tidigare har presenterat i min bok "hormonkarusellen", alltså en positiv syn på hormonbehandling med helst kroppsidentiska hormoner som östradiol, progesteron, testosteron och DHEA, samt kvinnans delaktighet i processen om vilken behandling som kan passa. Det är viktigt med en individuell rådgivning och hänsynstagande till speciella fysiska, psykiska och sociala förutsättningar hos varje kvinna i klimakteriet.
-
2022-10-18 17:40
Avsnitt 21 - Hjärndimma och minne
Könshormonerna har definitivt en stor betydelse för hjärnhälsan. I år uppmärksammades kognition och hjärndimma på "world menopause day" den 18e oktober. Minnesproblem drabbar många kvinnor när könshormonerna kommer i obalans och sjunker i klimakteriet, och väcker oro över begynnande demens. Som tur brukar det vara övergående besvär som hänger ihop med den hormonella östrogensvikten i menopausen.
-
2022-06-29 11:57
Avsnitt 20 - Klimakterievård i Sverige
Klimakteriet är i fokus- det märks på alla sätt. Det finns många diskussioner om vem som ska ta hand om klimakterievården. Det finns en brist på gynekologer utanför storstäderna, men det finns också brist på allmänläkare. Vi diskuterar i detta avsnitt olika modeller av klimakterievård.
-
2022-05-20 07:36
Avsnitt 19 - Manliga hormoner hos kvinnan-på gott och ont
Manliga hormoner ger kraft och styrka, men alltför mycket är inte heller bra. Vi pratar i detta avsnitt om PCOS, ett tillstånd hos kvinnan med bland annat androgenöverskott. Flickan med risk för PCOS har i tonåren ett s.k. terapeutiskt fönster för att optimalt kunna påverka denna hormonella obalans och framtida problem. I menopausen är det extra viktigt att inte utveckla bukfetma för att förhindra negativa konsekvenser med det metabola syndromet som följd. Det är dock minst lika viktigt för mannen att inte utveckla bukfetma.
-
2022-04-21 19:58
Avsnitt 18 - Finns det ett manligt klimakterium?
Mannens sexuella förmåga avtar vanligtvis i högre ålder, men det är väldigt individuellt. Testosteronhalten i blodet är inte ett pålitligt mått och psykiska besvär kan leda till impotens. Mannens misstänkta testosteronbrist värderas bäst med hjälp av den s.k. ADAM symptomskalan med 17 olika punkter. Finns det ett manligt klimakterium? Hur kan mannen uppleva kvinnans hormonsvikt i klimakteriet och vad kan göras för att må bra i mogen ålder, både som man och kvinna?
-
2022-03-17 08:00
Avsnitt 17 - Sexualitet triologi, del 3: Hjärnan, hjärtat och könet
Åldrandet i sig förändrar kroppen och det behövs en koppling mellan hjärnan, hjärtat och könet för att kunna förstå sig själv. Vi fortsätter samtalet med Dr Cornelia Liebau om vikten av att känna lust till sig själv och till sin partner i åldrandet, om psykologiska problem och sjukdomar. Det är ett personligt val om kvinnan väljer att fortsätta med ett aktivt sex-liv efter klimakteriet.
-
2022-03-04 10:00
Avsnitt 16 - Kvinnokraft och Vasaloppet 100 år
Kvinnor föds med olika genetiska förutsättningar och växer upp i familjer med varierande grad av trygghet. Vi kan själva finna kvinnokraft i förebilder, nätverk, mentor-, syster- och partnerskap och hitta drivkraft i situationer som får oss att känna frustration & förtvivlan, exempelvis vid krigshot. Michelle Obama och Hildes mamma är bra exempel på hur kvinnor kan visa sin kraft i och efter menopausen.
-
2022-02-28 22:00
Avsnitt 15 - Sexualitet triologi, del 2: Expertråd för ett bättre samliv
Många gånger räknas bara vaginalt samlag som "fulländat" och närhet glöms bort. Doktor Cornelia Liebau, master i sexologi, en av landets mest mångsidiga gynekologer, gästar oss för att prata om sin erfarenhet av kvinnor som söker med sexuella frågeställningar. Hon ser sexproblem ur ett bio-psyko-socialt perspektiv och ger oss inblick i hur hon guidar kvinnor/par till bättre samliv.
-
2022-02-18 17:00
Avsnitt 14 - Sexualitet triologi, del 1: Hormoners påverkan på lusten
Sexualiteten är ett laddat tema, och många kvinnor drabbas av nedsatt libido i klimakteriet. I detta avsnitt pratar vi om biologiska samband mellan den sviktande hormonproduktionen i äggstockarna och nedsatt sexlust i klimakteriet och om hur hormonerna kan hjälpa oss att återfå lusten.
-
2022-02-07 09:50
Avsnitt 13 - FAQ från info@doktorhilde.se & Fråga Doktorn 7/2
Avsnittet tar upp oron inför hormonbehandling av olika slag. Vi belyser när kvinnan haft bröstcancer, myom eller genomgått en hysterektomi, och hur länge kvinnan bör använda preventivmedel för att förhindra en graviditet på äldre dar.
-
2022-01-26 16:30
Avsnitt 12 - Nätmedicin på vinst och förlust
Digital hälsoinformation, -kontroll, -undersökning och - behandling, "femtech" hälsoappar och annan digital medicinsk information - en välsignelse eller en fara? Kommer nätmedicin att tränga undan fysiska läkarbesök framöver? Vilka blir i sådana fall konsekvenserna?
-
2022-01-12 04:00
Avsnitt 11 - The Window of Opportunity
Nytt år, nya möjligheter! Vi presenterar ett tidsfönster för hormonella behandlingsmöjligheter i klimakteriet som kan fördröja åldersrelaterade förändringar. Det är dock viktigast med en hälsosam livsstil oavsett ålder, även om tiden för hormonbehandling inte längre är aktuell.
-
2021-12-22 18:00
Avsnitt 10 - Ett personligt God Jul & Gott Nytt År!
Vi "knyter ihop säcken" lagom till jul. Lena presenterar sig lite mera och vi delar båda med oss av våra personliga erfarenheter ur det verkliga livet samtidigt som vi reflekterar och blickar framåt.
-
2021-12-16 03:00
Avsnitt 9 - Fråga Doktorn: Doktor Hilde svarar, Del 3
Vi koncentrerar oss på bröstcancer och klimakteriebesvär, kvinnan 60+ med och utan hormonbehandling, det terapeutiska fönstret och tidpunkten för när det är för sent med en generell hormonbehandling.
-
2021-12-09 03:00
Avsnitt 8 - Fråga Doktorn: Doktor Hilde svarar, Del 2
Vi fortsätter att svara på lyssnarnas frågor från "Fråga Doktorn" på SVT 29/12 som inte fick utrymme i chatten. Denna gång handlar det om funktioner och behandlingen med östrogen, progesteron och testosteron vid vanliga och ovanliga besvär och sjukdomar.
-
2021-12-03 09:00
Avsnitt 7 - Fråga Doktorn: Doktor Hilde svarar, Del 1
Det blev rekordmånga frågor efter programmet Fråga Doktorn på temat Klimakteriet 29/11: Doktor Hilde besvarar chatfrågorna i detta och kommande poddavsnitt. Frågorna handlar om typiska och otypiska klimakteriesymptom i olika åldrar: hur det är vid tidigare cancer eller EDS och hur hormonbehandlingen kan se ut med bio-identiska hormoner.
-
2021-11-25 03:00
Avsnitt 6 - Klimakteriebehandling med hormoner
Här får du äntligen svar på dina frågor om hormonell behandling av dina klimakteriebesvär med östradiol, progesteron respektive deras syntetiska döttrar - s.k. gestagener, samt manliga hormoner. Den hormonella behandlingen bör alltid vara individuell, men vetenskapligt godkänt.
-
2021-11-18 07:00
Avsnitt 5 - Vad kan du förvänta dig av ditt möte med "klimakteriedoktorn"?
"Anna" 50 år på besök hos klimakteriedoktorn: Hon har våndats länge och har fått så mycket besvär som kan tyda på klimakteriet att hon nu söker hjälp hos en gynekolog. Vi visar i ett rollspel hur samtalet, undersökningen och behandlingen kan gå till - känner du igen dig?!
-
2021-11-11 07:00
Avsnitt 4 - Frågor & Svar
Vi blir medvetna om könshormoners effekt på vår kropp först när vi saknar dem efter menopausen eller genom anti-hormonterapi. Doktor Hilde svarar på lyssnarfrågor om östrogenets & progesteronets viktiga effekter på hjärna & blodkärl och på vad som kan hända när de saknas.
-
2021-11-04 23:00
Avsnitt 3 - Varför hormoner?
Är hormoner farliga och varför kan en hormonbehandling inte bli receptfri? Vi blickar tillbaka på hormonbehandlingens uppgång, fall och återupprättelse.
-
2021-10-25 11:30
Avsnitt 2 - Kvinnans hormoner genom livet
Endokrinologi - läran om hormoner: Vi fokuserar på östrogen och progesteron och deras betydelse för graviditet och välmående. DHEA, melatonin, tillväxthormoner, bröstcancer och Anti-aging berörs.
-
2021-10-14 12:00
Avsnitt 1 - Hormonkarusellen
Om vanliga klimakteriesymptom: svettningar, vallningar, mental utmattning, retlighet, fysisk utmattning, led- och muskelbesvär, minskad sexlust, slidtorrhet, urinblåsproblem, mensproblem, viktuppgång, hjärtklappning, panik, oro, sömnstörningar, nedstämdhet, som skattas med Menopause Rating Scale (MRS).